venerdì 10 luglio 2009

Solar Enerji Pazari: 2009 ve sonrasi

Avrupa Fotovoltaik Endustri Birligi (EPIA:The European Photovoltaic Industry Association) Frankfurt'ta duzenlenen bir panelde 2008 yilini buyume oranlarini goz onune alarak siradisi bir yil olarak degerlendirdi. EPIA'ya gore fotovoltaik pazari toplamda 5.5GW sinirina yaklasti. Bu rakam 2007 yilinda 2.4GW idi. Yani pazar bir yillik sure icerisinde %129 oraninda buyume kaydetti.


Ispanya pazarin parlayan yildizi: EPIA'ya gore Ispanya toplam yeni altyapi ve kurulumlarin yarisini sadece tek basina gerceklestirdi ve
toplamda 2.5GWlik bir sinira ulasti. Ispanya bunun disinda gelecek yatirimlarina e 500MW sinirini koyarak kendi hizini gelecekte biraz kesmis gozukuyor.

Almanya Ikinci buyuk pazar: Almanya fotovoltaik pazari ele alindiginda 1.5GWlik hacmi ile ikinci en buyuk ve en guvenilir pazar durumunda.

Bu iki buyuk pazar disinda Amerika Birlesik Devletleri'nden 2009 yilinda bir atak beklenmekte. Rapora gore 2009 yili Amerika icin Ispanya ile arasindaki farki kapatmak icin bir firsat olabilir. Bir baska buyume gosteren pazar ise Italya. Italya her ne kadar pazar hacmi olarak 258MW ile besinci sirada olsa da, bazi analistler 2009 yilinda Italya'nin kurulumlarini iki kat arttirarak 500MW sinirina yaklasacagini ongormekte.

2009 ve sonrasi:

EPIA'nin 2009-2013 yillari hakkinda yayinlanan raporuna gore, 2009 ve sonraki yillarda guclu bir pazar buyumesi beklenmekte. Buna ek olarak olumsuz bir etki olarak bugunku finansal kriz gosterilmekte ve krizin daha cok buyuk yatirimlari kotu yonde etkiledigi belirtilmekte.

2009 yilinda kurulumlarin artmasi ve pazar hacminin 7GW seviyesine ulasmasi beklenmekte. Bu rakam 2013 yili icin ise 22GW olarak ongorulmekte. Pazar buyumesine en onemli etken olarak ise dogru kanun ve duzenlemelerin yapilmasi ve pazar buyumesinin, yatirimlarin tesvik edilmesi gosterilmekte. Su anda ulkemizde de bu amacla bircok yasa ve yeni kanun duzenlemeleri yapilmaktadir.